UITSLAG FOTOWEDSTRIJD

Op deze pagina worden elke week de inzendingen van de fotowedstrijd gepubliceerd en de weekwinnaars bekend gemaakt. 

Feestelijke slotbijeenkomst Park in beeld, beeld in park en uitslag fotowedstrijd

 

……..En de winnaars zijn:

bij de kinderen Bloem Buitendijk met haar ontroerende foto van blaadjes op het beeld “de tand des tijds” van Roel Teeuwen

en

bij de volwassenen Sent de Vries met zijn gedurfde en krachtige foto van het beeld “time is an ocean, but it ends at the shore” van Maria Glandorf.

 

De tweede en derde prijs bij de kinderen zijn voor Benjamin Berkhout en Viggo Jaspar. Ton Molendijk en Hervé Leenheer hebben de tweede en derde prijs bij de volwassenen gewonnen.

 

 

 

 

Tijdens een goed bezochte bijeenkomst op 28 september jl. in het theatercafé van Kunstmin vond de prijsuitreiking plaats. Alle ingestuurde foto’s waren te zien. Frits Baarda, (foto)journalist en schrijver, belichtte als voorzitter van de deskundige jury de manier waarop de jury tot haar unanieme oordeel was gekomen. Hij zette de gehanteerde criteria uiteen, vertelde over de hartstochtelijke discussies en gaf bij alle winnende foto’s een afzonderlijke toelichting. De overige juryleden waren Fokko van der Straaten, fotograaf en filmer en Teus de Groot, oud-voorzitter van de Dordtse Amateur Fotografen.

Constantijn Papaioannou, voorzitter Stichting Park Merwestein, vertelde over het belang van parken in steden en in het bijzonder het verhaal over het jarige Park Merwestein.  Piet Augustijn, oud- curator hedendaagse kunst Gorcums Museum sprak over de waarde van kunst in de openbare ruimte:  zegen of vloek, nuttig of nutteloos.

De prijswinnaars waren allemaal aanwezig en sommigen van hen waren sprakeloos van verrassing. De prijzen, waaronder vergrote prints van de winnende foto’s, een vaartocht over het Wantij en etentjes in Dordtse restaurants, werden met plezier in ontvangst genomen.

 

Met deze feestelijke bijeenkomst is een einde gekomen aan de activiteiten van Park in beeld, beeld in Park in het kader van Dordt 800. De beeldenroute in Park Merwestein is een groot succes gebleken en de beelden blijven voorlopig staan. Met de buitenlesdagen van 29 schoolklassen in het park, rondleidingen, 6 fotoworkshops van de DAF, de Roadshow van Hollands Diep op het plein bij het Werfje, het Kleurfeest voor kinderen, schaakborden in het park en de fotowedstrijd is de beeldenroute op enthousiast wijze omringd! Corona heeft vele malen ons pad doorkruist, maar ons er niet onder gekregen!

 

De werkgroep Park in beeld, beeld in park,

Kerstin Alleijn, Geesken en Martin Bloemendal – ter Horst, Lia van de Kerkhof en Ad Wildeman

DE WINNENDE FOTO'S:

Prijswinnaars fotowedstrijd Fokko van der Straaten.jpg

De jeugdfoto's

Foto Fokko van der Straaten

Bloem Buitendijk 1e prijs kinderen.jpg
Benjamin Berkhout 2e prijs kinderen.jpg
Viggo Jaspar 3e prijs kinderen.jpeg

De volwassenenfoto's

Sent de Vries 1e prijs volwassenen.jpg
-Dreiging- Ton Molendijk 2e prijs volwassenen.jpg
022 Hervé Leenheer 3e prijs volwassenen.JPG

UITSLAG WEEK 6

Ook deze week hebben we weer mooie foto's mogen ontvangen. De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Volwassenen' zijn geworden: 

 

 

Meest opvallende foto 017: Jack Waaifoort

De fotograaf heeft scherp in de zoeker gekeken en het kunstwerk als vangnet gebruikt om de boom in te kaderen.

Deze operatie is vooral geslaagd door nauwkeurig het standpunt, de hoogte van de camera en de kijkrichting te kiezen.

017 .JPG

Foto 04: Sent de Vries

De fotograaf heeft een fraaie opstelling bij elkaar gebracht. De stam en het beeld spreken ongeveer de zelfde taal, zowel in structuur als in de contour. Van links naar rechts verloopt cultuur naar natuur als een tweede verhaal inde foto.

04 .jpg

Foto 07: Daan Biemond

De fotograaf is er in geslaagd om een rustige uitsnede te vinden. De “bollen” steken prima af t.o.v. de achtergrond, die vaag en donker is gehouden. De bollen lijken van onderuit de foto in te groeien.

07 .jpg

De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Jeugd' zijn geworden: 

 

Foto 011: Bloem Buitendijk

Als klein onderdeel van een boom spelen de blaadjes toch een hoofdrol, gedragen door de natuurlijke structuur en gevat door de gebogen lijn van het kunstwerk. Mede ondersteund door alleen ter plaatse van de bladeren een beperkt gedeelte scherp te houden.

011j .jpg

Foto 023: Benjamin Berkhout

De onderdelen van het kunstwerk reiken net zoals de bomen in de hoogte. Om dit te benadrukken is de gekozen kijkrichting van belang.

Met daarbij tevens het voordeel dat allerlei afleidende elementen uit de omgeving buiten de foto vallen.

Datum en tijdstip in de foto: liever niet.

023j .jpg

Foto 024: Benjamin Berkhout

Dit kunstwerk kent een hoge moeilijkheidsgraad voor de fotograaf. Door de veelheid van richtingen in verwarring gebracht is ook de horizon en de boom scheef komen te staan.

Ook hier minder gewenste, overigens wel rechtstaande, data onder in de foto.

024j .jpg

Hierbij het overzicht van alle inzendingen van deze week:

verzamelblad week 6 overige foto's.jpg
verzamelblad week 6 voorkeur foto's.jpg

UITSLAG WEEK 5

Ook deze week hebben we weer mooie foto's mogen ontvangen. De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Volwassenen' zijn geworden: 

 

 

Meest opvallende foto 04: Rene Kamps 

De fotograaf heeft door een strategisch standpunt, uitgekiende camerahoogte en kijkrichting te kiezen de auto uit het kunstwerk geparkeerd bij de auto’s buiten het park. Creatief en gevoel voor humor en wat ruimere interpretatie van het thema Boom en Beeld.

04 Op een rijtje.jpg

Foto 10: Daan Biemond

Een degelijke, prima belichte foto met knipoog; scherpte in de voorgrond, het park vervaagd. Gevoel voor humor met een duif die oneerbiedig op het kunstwerk zetelt.

010 .jpg

Foto 022: Hervé Leenheer

Een krachtige foto, waarin de robuustheid van het kunstwerk gecombineerd is met de groeikracht uitgedrukt door de stam van de boom in de achtergrond.

022 .JPG

De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Jeugd' zijn geworden: 

 

Meest opvallend foto 08: Bloem Buitendijk:

De fotograaf heeft een spleet tussen het “riet kunstwerk” handig benut om een boomstam uit het park voornaam te portretteren. De vervaagde grijze coulissen zullen alleen insiders als een deel van het kunstwerk herkennen.

Foto 09:  Bloem Buitendijk:

Het ritme van de bomenrij en de ritmische structuur van het web betwisten in deze foto elkaar de hoofdrol

verzamelblad voorkeur jeugd week 5.jpg

Hierbij het overzicht van alle inzendingen van deze week:

verzamelblad overige inzendingen week 5.jpg

UITSLAG WEEK 4

Ook deze week hebben we weer mooie foto's mogen ontvangen. De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Volwassenen' zijn geworden: 

 

 

Meest opvallende foto 16: Hennie Oomens

Door een verticale beweging met de camera transformeren kunstwerk en boom op een creatieve manier in een impressionistische weergave. Met voldoende herkenbare info, maar met een totaal andere, geheimzinnige uitstraling.

016 .jpg

Foto 05:  Sent de Vries

De fotograaf heeft met de keuze voor een beperkte uitsnede van het beeld, gecombineerd met de keuze voor een zwartwit versie het beeld en (de bomen van) het park nog dichter bij elkaar gebracht.

05.jpg

Foto 13: Ineke Westerbeke

Door zeer dicht bij het onderwerp te fotograferen wordt het natuurlijke verweringsproces van het staal goed afleesbaar.  Het staal spreekt nu ook de taal van de natuur. Het blad doet dat van nature. Resultaat: de fotograaf brengt natuur en cultuur op deze manier nog dichter bij elkaar.

013.jpg

Hierbij het overzicht van alle inzendingen van deze week:

verzamelblad overige foto's week 4.jpg

UITSLAG WEEK 3

Ook deze week hebben we weer mooie foto's mogen ontvangen. De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Volwassenen' zijn geworden: 

 

 

Meest opvallend: Foto 04 van Ton Molendijk:

De fotograaf biedt een uitgestoken hand en lijst het kunstwerk in, extra geaccentueerd door de tegenstelling tussen kleur en zwart-wit. Ondanks de geringe afmetingen van de zwerfkei binnen de foto krijgt het kunstwerk zo de optimale aandacht. Verrassend en creatief!

04 .jpg

Foto 01, Andries Gerritsen:

De fotograaf heeft met veel durf een klein fragment uit het fel oranje voetstuk opgezocht en dit kleur- en lijnenspel gecombineerd met fel groene bladeren, die voorbij lijken te flitsen.

Een knallende en mysterieuze foto.

01 .JPG

Foto 014, Bas Buikhuisen:

De fotograaf heeft een slim standpunt en handige kijkrichting gekozen en daarmee de vogel van het kunstwerk “losgemaakt” en hem in een vertrouwde omgeving van bomen en takken geplaatst.

014 .JPG

De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Jeugd' zijn geworden: 

 

Foto 010, Viggo Jaspar:

De fotograaf heeft scherp gekeken en het bijzondere licht en reflecties ontdekt op het glanzende materiaal. En een spannend detail goed benut. De bomen weerspiegelen fraai in het kunstwerk. Zeer geslaagd!

010 .jpeg

Foto 011, Viggo Jaspar:

De fotograaf heeft het kunstwerk frontaal en monumentaal gefotografeerd, waarbij het voetstuk vanwege het fel oranje belangrijker lijkt dan het beeld.

011.jpeg

Hieronder een overzicht van alle overige inzendingen deze week

inzendingen en keuze wedstrijdweek 3 zonder gekozenen.jpg

UITSLAG WEEK 2

Ook deze week hebben we weer mooie foto's mogen ontvangen. De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Volwassenen' zijn geworden: 

 

 

Foto 9: Tilly Baan

Het ijle en trillende web is met een miniem detail gevoelig door de fotograaf in de foto afgebeeld. Tegen een verzachte achtergrond van de bomen in het park. Een subtiele en een prettig abstracte interpretatie van het thema “Boom en Beeld”.

09 .jpg

Foto 3: Ton Molendijk

De fotograaf heeft een spannende combinatie aangebracht tussen een kenmerkend detail, de insnijding van de massieve, granieten zwerfkei en een fragiel boomblad.

03.JPG

Foto 1: Fietje Hoyer

Deze fotograaf heeft zeer scherp en creatief gekeken, en daarbij vindingrijk een humoristische combi ontdekt van het beeld in het park met de omgeving in de achtergrond.

01 .jpeg

De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Jeugd' zijn geworden: 

 

Foto 8: Viggo Jaspar

Een bijna zwartwit opname, waarin het beeld op de voorgrond staat tegen een vervaagde achtergrond. Het is verrassend om voor het daar al langer staande beeld te kiezen en om zoveel daar van weg te laten.

08 kind 12 jaar .jpeg

Foto 7: Viggo Jaspar

Ontdekt in de tuin van de parkwoning. De levendigheid in de structuur van het beeldje wordt wat overstemd door de drukke hortensia’s in de achtergrond.

07 Kind 12 jaar .jpeg

Hieronder een overzicht van alle overige inzendingen deze week

Contactblad week 2 met namen.jpg

UITSLAG WEEK 1

We hebben al een aantal mooie foto's mogen ontvangen. De door DAF geselecteerde winnende foto's in de categorie 'Volwassenen' zijn geworden: 

012 Dreiging.jpg

Ton Molendijk

02.JPG

Hervée Leenheer

013 Duel .jpg

Ton Molendijk

In de categorie 'Jeugd' is één winnende foto geselecteerd

Contactblad week 1 kind.jpg

Hieronder een overzicht van alle overige inzendingen deze week

Contactblad week 1 versie 2.jpg
Contactblad week 1 kind.jpg