NIEUWSBERICHTEN/

RTV Dordt interviewt een aantal kunstenaars en zet deze op Youtube.

 

“In het kader van 800 jaar stadsrechten staan in Park Merwestein sinds april beelden van elf kunstenaars. Allemaal hebben ze iets te maken met de omgeving waarin ze staan. De makers lieten zich vooral inspireren door bomen. Maar wat willen ze eigenlijk met hun werk zeggen? RTV Dordrecht sprak met een aantal kunstenaars wiens werken samen de beeldenroute ‘Stad in Beeld, Beeld in Park vormen’.

 

Eén van hen is Henk van Bennekum. Hij heeft twee werken gemaakt die nu in het park te zien zijn: De Boom Omarmd en Gestapeld Labyrinth. “Dit duurt twee jaar voor je het in elkaar hebt zitten,” vertelt Van Bennekum bij laatstgenoemde kunstwerk. “Het is een object. Ik zeg altijd zo: Het stelt niks voor, alleen zichzelf.” De kunstenaar wil vooral dat iedereen erin kan zijn wat hij of zij wil. “Het is een aantal elementen die ik herhaal en op die manier in elkaar zet zodat het heel ruimtelijk werkt. Je kunt je voorstellen dat je het eindeloos zou kunnen uitbreiden. Je kunt het zien als een detail van een molecule, maar het kan ook een ruimtevaartschip zijn, van alles dus.”

 

Benieuwd wat Van Bennekum nog meer bedoelt met zijn werken? Hij legt het uit in de deze reportage.

 

Later deze week en volgende week zijn nog meer interviews met kunstenaars te zien op RTV Dordrecht.”

 

Toppie laat kinderen kunst in de natuur ontdekken

 

Vanaf 19 april duikt Toppie Dordrecht met leerlingen van omliggende basisscholen het Merwesteinpark in. Daar ontdekken zij onder begeleiding van verschillende professionals de beeldenroute 'Stad in Beeld, Beeld in Park' die daar geëxposeerd wordt. De leerlingen leren door middel van een lessenreeks 'Buitenlesdag in het park' steeds vanuit een andere invalshoek naar de natuur in combinatie met kunst te kijken.

 

Beeld in Park

Welk gevoel roept een bepaald beeld bij je op? Welk verschil zie je tussen het materiaal waar dit kunstwerk van gemaakt is en de groene omgeving? Welke woorden komen er in je op als je de beeldenroute loopt? Dit zijn een aantal vragen waarmee leerlingen van verschillende basisscholen aan de slag gaan de komende tijd.

Hiervoor duiken ze het groene Merwesteinpark in. Daar wordt namelijk tot 30 september 2021 de beeldenroute Stad in Beeld, Beeld in Park geëxposeerd. Deze beeldenroute is onderdeel van de viering van Dordrecht 800. Om ook jonge Dordtenaren in contact te brengen met deze expositie heeft de organisatie van de beeldenroute contact gezocht met Toppie Dordrecht. Uit deze samenwerking is een lessenreeks gerold met voor elk leerjaar een op het niveau aangepaste les.

 

Van schetsen tot rappen

In totaal nemen 29 groepen, bijna 750 leerlingen, de komende tijd deel aan de lessen. School Mühring, School Vest, de Dr. H. Bavinckschool en de Wantijschool haken allemaal met meerdere klassen, of zelfs de gehele school, aan. De scholen ontvangen de lessenreeks ook nog digitaal zodat de klassen die nu niet deelnemen, alsnog de les zelf op een later tijdstip kunnen volgen.

Groep 1 en 2 gaan aan de slag met een fotospeurtocht, groep 3 en 4 leren hoe zij een kunstwerk kunnen vertalen naar een dans. Groep 5 en 6 gebruiken houtskool en natuurlijke materialen om het beeld wat het meeste aanspreekt na te maken. Groep 7 en 8 gaan verdiepen zich in taal. Zij zetten de woorden die opkomen als ze naar de kunst kijken om in een echte rap. Elk les wordt door professionals op het desbetreffende vakgebied begeleid. Groep 1 en 2 van School Mühring doken maandagochtend als eerste het Merwesteinpark in. Onder begeleiding van fotograaf Jeroen Niemeijer leerden zij tijdens een fotospeurtocht bewust te kijken naar de kunst in de groene omgeving.

 

Samenwerking

De lessenreeks Buitenlesdag in het park wordt georganiseerd door Toppie Dordrecht in samenwerking met beeldenroute Stad in Beeld, Beeld in Park en Dordrecht 800. De lessen worden mede mogelijk gemaakt vanuit het provinciale programma Groen doet goed en de provincie Zuid-Holland. Het maakt onderdeel uit de van provinciale campagne 'Buitenlesdag – Natuur in de buurt' van Groen doet goed.

 

Voor alle informatie over de activiteiten van Toppie Dordrecht kijk je op www.doemeemettoppie.nl. Voor meer informatie over de beeldenroute kijk je op www.beeldinparkdordrecht.com.

'Feestelijke' online opening door wethouder P. Sleeking en kinderburgemeester Lucas van Dijk

Interview over onze mooie beeldenroute met Via Cultura - weekend magazine

(30-3-2021)

Vandaag heeft Via Cultura een interview gehouden met Geesken Bloemendal en Roel Teeuwen. Geeft een mooi beeld van de aanleiding en achterliggende gedachte van deze beeldenroute. Erg interessant om te bekijken! 

Bekijk het interview hier

 

 

Flyer beeldenroute 2021
(7 maart 2021)

 

Nieuw jaar, nieuwe informatie! We hebben een nieuwe flyer laten maken. Het resultaat mag er zijn! In deze flyer staat alle informatie over de beeldenroute die van april t/m september 2021 plaatsvindt. 

 

 

 

 

Nieuwe data beeldenroute bekend
(17 september 2020)

 

Alle activiteiten zijn uitgesteld tot 2021. Het goede nieuws is dat de beelden gedurende 6 maanden te zien zijn, in plaats van de initiële 3 maanden. De beeldenroute zal plaatsvinden van 1 april t/m 30 september 2021. Alle oorspronkelijk geplande activiteiten zullen volgend jaar alsnog plaatsvinden. En mogelijk meer! Houd deze website in de gaten! 

2021-03-07 09_26_41-Merwesteinpark broch
2021-03-07 09_26_41-Merwesteinpark broch

press to zoom
2021-03-07 09_27_28-Merwesteinpark broch
2021-03-07 09_27_28-Merwesteinpark broch

press to zoom
2021-03-07 09_29_25-Merwesteinpark broch
2021-03-07 09_29_25-Merwesteinpark broch

press to zoom
2021-03-07 09_26_41-Merwesteinpark broch
2021-03-07 09_26_41-Merwesteinpark broch

press to zoom
1/4

Trots op onze flyer!
(11 maart 2020)

 

Om de beeldenroute, de activiteiten en fotowedstrijd onder de aandacht te brengen hebben we een flyer laten maken. Het resultaat mag er zijn! In de flyer staat alle informatie over de beeldenroute die in april, mei en juni 2020 plaatsvindt. Zie hieronder het resultaat.